ACUPUNCTUUR

1: DE KRACHT VAN ACUPUNCTUUR

Hoe ziet een acupunctuurbehandeling eruit?

Acupuncturisten passen diverse technieken toe, maar de meest kenmerkende is het prikken met dunne, steriele naaldjes. Er bestaat ook laseracupunctuur. Soms wordt bij het prikken warmte gebruikt, opgewekt door een smeulend kruid (moxa) of door een speciale lamp. De therapeut stelt de diagnose onder meer door je polsslag te voelen, je tong te bekijken en je huid te bekloppen (palperen). Omdat de therapeut als doel heeft om jouw totale gezondheidstoestand weer in balans te brengen, zal hij of zij je vaak met verschillende methoden en adviezen behandelen.

2. Wat kan acupunctuur voor mij betekenen?

Acupunctuur wordt effectief ingezet bij vele klachten. Langdurige klachten, waarvoor de westerse reguliere geneeskunde geen oplossing kan vinden, zijn vaak wel te verhelpen of verminderen met behulp van acupunctuur. Enkele voorbeelden: afvallen, (chronische) vermoeidheid, chronische pijn, depressie, burn-out, griep en verkoudheid, overspannenheid, RSI, hoofdpijn en migraine, rugpijn, gewrichtspijn, spierpijn, fibromyalgie, slapeloosheid, ongewenste kinderloosheid, eetstoornissen, sportblessures, zware overgangsklachten, darmklachten, als ondersteuning bij kanker. En ook bij klachten van kinderen is acupunctuur mogelijk.

aangesloten bij de nederlandse vereniging van traditionele chinese geneeskunde
Aangesloten bij de Nederlandse vereniging van traditionele Chinese geneeskunde.

De geneeswijze Zhen Jiu (letterlijk: ‘prikken’, van naaldjes en ‘branden’, van kruiden) ontwikkelde zich al duizenden jaren geleden in China en bereikte van daaruit ook Japan. Al in de 17de eeuw maakten de Nederlanders er kennis mee via hun handelspost op het Japanse eilandje Deshima. De Nederlandse arts Willem ten Rhijne bedacht toen het woord ‘acupunctuur’, een samenstelling van het Latijn acus (naald) en pungere (prikken, steken).

acupunctuur en pijnbestrijding behandeling in onze acupunctuur praktijk Haarlem.
acupunctuur en pijnbestrijding behandeling in onze acupunctuur praktijk Haarlem.

Vanaf de 20ste eeuw ontwikkelden artsen in het oosten én in het westen de acupunctuur verder. Er kwamen steeds meer wetenschappelijke studies naar de effecten en naar de manier waarop het werkt. Zo ontstond een moderne westerse verklaring voor acupunctuur naast de traditionele Chinese, die nog altijd probleemloos naast elkaar bestaan.

TCG ziet het lichaam als één systeem, waarin de energie (qi) die we bij onze geboorte hebben meegekregen, in gezonde toestand vrijelijk kan stromen. Dat gebeurt via een netwerk van ‘meridianen’, energiebanen. Ontstaan onderweg blokkades, dan raakt het evenwicht verstoord en ontstaan fysieke of mentale klachten. Met naaldjes of druk van de vingers (acupressuur) stimuleert de acupuncturist de acupunctuurpunten, de ‘knooppunten’ op de meridianen, en herstelt zo de balans in de energiecirculatie.

Acupunctuur doet dus niet alleen goed op de plek van de pijn, ontsteking of andere klacht, maar op jouw hele gesteldheid. TCG ziet het lichaam als één systeem, waarin de energie (qi) die we bij onze geboorte hebben meegekregen, in gezonde toestand vrijelijk kan stromen. Dat gebeurt via een netwerk van ‘meridianen’, energiebanen.

De acupunctuurpunten liggen verspreid over de meridianen. Meridianen zijn energiestromen die voor het grootste deel door en onder de huid lopen. Het zijn energetische banen die de acupunctuurpunten en organen met elkaar verbinden. Het is een complex netwerk, waarin de energie elk deel van het lichaam kan bereiken.

ACUPUNCTUUR EN DE MERIDIANEN

Ontstaan onderweg blokkades, dan raakt het evenwicht verstoord en ontstaan fysieke of mentale klachten. Met naaldjes of druk van de vingers (acupressuur) stimuleert de acupuncturist de acupunctuurpunten, de ‘knooppunten’ op de meridianen, en herstelt zo de balans in de energiecirculatie. Acupunctuur doet dus niet alleen goed op de plek van de pijn, ontsteking of andere klacht, maar op jouw hele gesteldheid.

De werking van acupunctuur wordt in de westerse wetenschap anders verklaard. Gezien vanuit de fysiologie en biochemie stimuleren de acupunctuurnaaldjes je zenuwuiteinden en bindweefsel.

Dat zet allerlei mechanismen in gang, onder meer de aanmaak van lichaamseigen stoffen in de hersenen en het zenuwstelsel, vooral neurotransmitters zoals endorfinen en dynorfynen. Deze stoffen werken onder meer pijnstillend en ontstekingsremmend en ze dragen bij aan je herstel. Ook bevordert acupunctuur de bloeddoorstroming, waardoor voedingsstoffen en zuurstof de cellen beter bereiken en afvalstoffen worden afgevoerd, en het lichaam zichzelf kan gaan herstellen.

Acupunctuur is ontstaan in China, een groot land met een lange traditie waar in de loop van 2000 jaar vele verschillende technieken zijn ontwikkeld. De Ling Shu (‘spirituele as’), een van de basisboeken over acupunctuur uit circa 200 voor Christus, beschrijft negen verschillende instrumenten voor de toepassing van acupunctuur.

De artsen die deze instrumenten gebruikten, waren de reguliere artsen van hun tijd. Een van de ‘naalden’, die we tegenwoordig ‘scalpel’ zouden noemen, werd net als nu gebruikt voor grote incisies. Zulke handelingen gebeuren vandaag de dag in het ziekenhuis en niet door een acupuncturist.

Toch zijn de basisprincipes van de acupunctuur zijn nog altijd dezelfde, al kan de uitvoering sterk verschillen. Zo gebruiken shonishin-acupuncturisten een van de naalden uit Ling Shu met een ronde bovenkant ‘zo groot als een gierstkorrel’. Die prikt niet door de huid, maar dient voor een subtiele massage-achtige techniek. Deze wordt tegenwoordig vaak bij kinderen toegepast.

Volgens sommige acupunctuurstijlen is het belangrijk een zwaar, beetje zeurend gevoel bij de naald te laten ontstaan. Andere scholen vinden het belangrijk dat de patiënt juist zo weinig mogelijk voelt. Een nieuwe tak van acupunctuur die in ontwikkeling is, laseracupunctuur, doet helemaal geen pijn.

 “Ik ben Feng Ling Liu en samen met mijn zuster Feng Qin Liu runnen wij chinees wellness center Shu Xin in Haarlem. Wij zijn gediplomeerde en erkende acupuncturisten.

Wij zijn sinds jaar en dag gespecialiseerd in acupunctuur en Tuina Therapie. Na Tuina Therapie studie ben ik mij verder gaan specialiseren in acupunctuur en kruidengeneeskunde.

Op deze website vindt u alle informatie over onze Tuina Therapie behandelingen en acupunctuur behandelingen. Tevens vindt u hier veel informatie over aandoeningen, klachten waarbij wij u van dienst kunnen zijn om een diagnose te stellen en samen met u een behandelplan op te stellen. Uw behandeling kan veelal direct na het gesprek aanvangen. of uw aanvullende ziektekosten verzekeraar een deel van de behandeling vergoed kunt u hier opzoeken. Bij ons in de praktijk betaald u eenvoudig met pin of contant. Wij zijn aangesloten bij de Nederlandse Beroepsvereniging Chinese Geneeswijzen Yi (NBCG Yi)